Wat is nu de juiste volgorde van mijn skincare routine?

Zie jij ook door de bomen het bos niet meer als het gaat om Skincare?

Er zijn zo veel producten verkrijgbaar dat ik me kan voorstellen dat je het op de duur niet zo goed meer weet?

Maar hoe en wanneer gebruik ik nu best welke producten?

En wat is het verschil tussen een dag-, nachtcrème en een serum?

Ik ga het je uitgebreid even uitleggen.

Skincare routine

Je kunt een skincare routine zo lang of zo kort maken als je zelf wilt. Zelf gebruik ik steeds de lange versie maar ik ben dan ook een skin freak. Haha

De STARTER versie bestaat uit 4 stappen:

 1. Reinigen
 2. Exfoliëren (dieptereiniging/ stimulatie)
 3. Dag-/ nachtcrème
 4. SPF

De GEVORDERDE versie bestaat uit 6 stappen:

 1. Reinigen
 2. Exfoliëren (dieptereiniging/ stimulatie)
 3. Toner
 4. Oogcrème
 5. Dag-/ nachtcrème
 6. SPF

De PRO versie bestaat uit 7 of 8 stappen:

 1. Reinigen
 2. Exfoliëren (dieptereiniging/ stimulatie)
 3. Gezichtsmasker
 4. Toner
 5. Serum
 6. Oogcrème
 7. Dag-/ nachtcrème
 8. SPF

Dubbele Reiniging

De basis is toch wel je huid goed reinigen. Zonder je huid te reinigen heeft al de rest niet veel zin. Enkel reinigen met water is dus niet genoeg. Water gaat namelijk niet in je poriën. Je huid droogt er ook van uit. Gebruik dus best een reinigingsproduct erbij en liefst nog een dieptereiniging erna.

Elke stap heeft zo zijn eigen werking, maar het is belangrijk om te weten dat elke stap een voorbereiding is op de stap erna. Door bijvoorbeeld te exfoliëren gaan je producten die je erna aanbrengt veel beter opgenomen worden en dus beter hun werk kunnen doen.

Toner

Het enige product waarvan het niet zo erg is als je hem eens vergeet. Een toner gaat je huid na het reinigen terug in balans brengen, kalmeren en beschermen.

Serum

Een serum breng je aan voor je crème. Het kan zijn dat je bijv. een hyaluron serum (voor vocht)   gebruikt onder je dagcrème en bijv. een retinol serum (anti aging) gebruikt onder je nachtcrème of 1 serum voor de beide kan natuurlijk ook.

Het is maar net wat je huid nodig heeft. Ik weet dat er veel mensen zijn die nog nooit een serum gebruikt hebben, maar weet dat wanneer je een serum gebruikt (deze zijn veel geconcentreerder dan een crème) je huid er drastisch op vooruit gaat.

Gezichtsmasker

Wil je je huid wat extra verwennen, dan raad ik zeker een verzorgend of peelend maskertje aan 1 à 2 x/ week. Dit zorgt voor een echte boost. Meestal is dit mijn zondagsritueeltje.

Een beetje me-time doet toch altijd deugd hé. Je voelt je hierna zalig fris en stralend.

Oogcrème

Zodra de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar worden, kan je starten met een oogcrème. Een oogcrème is speciaal ontwikkeld omdat de huid rond je ogen doorgaans wat droger is doordat er geen talgklieren aanwezig zijn. Dit is ook de fijnste huid van heel je lichaam en daarmee extra kwetsbaar.

Dag-/nachtcrème

Er zijn veel mensen die een dagcrème ook als nachtcrème gebruiken en vice versa. Maar er is wel degelijk verschil tussen deze crèmes en het heeft zeker een grote meerwaarde om deze crèmes apart van elkaar te gebruiken.

Wat is nu juist het verschil?

Een dagcrème dient om je huid te beschermen en te voorzien van vocht. Deze crème bevat best veel antioxidanten. Ook kunnen sommige dagcrèmes een spf bevatten, die natuurlijk niet nodig zijn als je in je bedje ligt.

Een nachtcrème gaat je huid herstellen en bevat meestal sterkere ingrediënten zoals zuren of retinol, die je huid op een milde wijze gaat exfoliëren. Onze huidcellen vernieuwen zich ‘s nachts en juist op dat moment kunnen de crèmes de vernieuwing ondersteunen. Ze laten je huid stralen en gaan werken op je lijntjes en vlekjes. Deze crèmes zijn ook vaak actiever en werken best ‘s nacht in, als je huid niet is blootgesteld aan daglicht.

SPF

De allerbelangrijkste crème voor je huid is toch wel een SPF (sun protection factor). Als je weet dat 90% van de huidveroudering van UVA komt, dan zou iedereen die zijn huid belangrijk vindt dit dagelijks moeten dragen heel het jaar door (ja ook in de winter is er UVA die door de wolken en door glas gaat).

Tip: zet je productjes mooi in volgorde in je badkamerkast dat bespaart je al wat tijd ‘s morgens 😉

Heb je geen idee welke producten bij jouw huidtype passen, doe dan zeker onze online huidanalyse!

2 reacties op “Wat is nu de juiste volgorde van mijn skincare routine?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *